Plottinajokoiran rotumääritelmä

(PLOTT HOUND)2012-09-21_18.21.39.jpg
 
Alkuperämaa: USA
FCI:N LUOKITUS: Ei FCI-rotu
 
YLEISVAIKUTELMA:

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE:
Mielyttämishaluinen, uskollinen älykäs ja tarkkaavainen. Kiihkeä, rohkea ja peloton metsästäjä. Luonne yleensä tasainen, mutta voi vaihdella eri linjoissa. Luonne-eroja voi esiintyä suurriistakoiriksi tai pesukarhukoiriksi jalostettujen välillä.
 
PÄÄ:
Ryhdikkäästi pystyssä, pään nahka on kohtuullisen tiivis. Ilme on itsevarma, utelias ja päättäväinen.
KALLO-OSA: Melko tasainen, päälaelta pyöristynyt. Riittävän leveä silmien välistä ja otsasta.
KUONO-OSA: Keskipitkä, huulet antavat kuonolle lähes neliömäisen vaikutelman.
Huulet: Mustat.
Hampaat / purenta: Leikkaava purenta.
Silmät: Ruskeat tai pähkinänruskeat, mieluummin ulkonevat kuin syvällä sijaitsevat.
Korvat: Keskipitkät, pehmeän tuntuiset, melko leveät ja kohtuullisen ylös tai ylös kiinnittyneet. Korvat riippuvat kauniisti, korvan etureuna on eteenpäin, kohti kuonoa kiertyneenä. Levitettyjen korvien kärkien väli on uroksilla 45,5 – 51 cm ja nartuilla 43 – 48 cm. Ollessaan tarkkaavaisia tai uteliaita jotkut plottinajokoirat kykenevät kohottamaan korvansa niin ylös, että päälaelle muodostuu selvä poimu.
Pigmentti: Silmäluomet, huulten reunat ja kirsu ovat mustat.
 
KAULA:
Keskipitkä, lihksikas ja kuiva, ei riippuvaa kaulanalusnahkaa.
 
RUNKO:
Ylälinja: Loivasti laskeva; säkä hieman lantiota korkeammalla.
Selkä: Lihaksikas, vahva ja tasainen.
Lanne: Hieman kaareva.
Rintakehä: Syvä ja kohtuullisen leveä. Kylkiluut ovat pitkät ja selvästi kaareutuneet.
 
HÄNTÄ:
Hieman selkälinjan alapuolelle kiinnittynyt. Häntä on melko pitkä, vapaasti liikkuva, korkea-asentoinen ja sapelimainen. Häntä näyttää melko paksulta ja kapenee voimakkaasti. Hännässä voi olla vähäinen harja.
 
RAAJAT
ETURAAJAT: Eturaajat ovat suorat, sileät ja lihaksikkaat.
Lavat: Kuivat, lihaksikkaat ja viistot mahdollistaen suuren nopeuden ja voiman.
Kyynärpäät: Rungonmyötäiset.
Välikämmenet: Vahvat ja pystyt.
Etukäpälät: Kiinteät, tiiviit ja korkeat; päkiät ovat paksut ja varpaat vahvat. Käpälät ovat suoraan raajan alla. Kynnet ovat tavallisesti mustat, juovikkailla yksilöillä punertavanruskeat kynnet ovat sallitut, riistanvärisillä yksilöillä on vaaleammat kynnet. Käpälien valkoisilla alueilla kynnet voivat olla valkoiset.
TAKARAAJAT: Takaraajat ovat lonkasta kintereeseen pitkät ja lihaksikkaat, kintereestä päkiään lyhyet, vahvat ja suorassa kulmassa alustaan nähden.
Lonkat: Sileät, pyöreät ja suhteellisen leveät, osoittaen tehokasta työntövoimaa.
Reidet ja sääret: Vahvat ja lihaksikkaat.
Polvet ja kintereet: Hyvin kulmautuneet.
Takakäpälät: Rungon taakse asettuneet, kiinteät ja tiiviit. Varpaat ovat vahvat.
 
LIIKKEET:
Kauniit ja sulavat, rytmikäs askellus. Plottinajokoira liikkuu vaivattomasti, ketterästi ja nopeasti erilaisissa maastoissa. Etuaskel ulottuu pitkälle eteen ja takaraajoissa on voimakas työntö. Vauhdin lisääntyessä koiralla on taipumus yksijälkisyyteen.
 
KARVAPEITE
KARVA: Sileää, hienolaatuista ja kiiltävää, kuitenkin riittävän tiheää suojaamaan tuulelta ja vedeltä. Joillakin yksilöillä on kaksinkertainen karvapeite. Silloin alus karva on lyhyt, pehmeä ja tiheä, ja sitä peittää pitempi, sileämpi ja jäykempi peitinkarva.
VÄRI: Mikä tahansa juovikkaan (brindle) sävy (juomuinen tai raidoittunut tumman karvan kuvio, jossa vaaleampi pohjaväri) on toivotuin. Juovikkuus voi olla keltainen, kellanharmaa, punakeltainen, ruskea, suklaanruskea, maksanruskea, oranssi, punainen, vaalean- tai tummanharmaa, sininen tai haalistunut sinertävänharmaa (maltese), haalistunut musta ja musta. Muita sallittuja plottinajokoiran värejä ovat yksivärinen musta, kaikki juovikkaan sävyt, joissa on musta satula, ja musta juovikkain merkein. Joissakin pentueissa esiintyy harvinainen riistanväri ilman juovikkuutta. Riistanväri voi vaihdella punaisenkeltaisesta hiekanpunaiseen, vaalean kermanväriseen ja keltaiseen okraan tai tumman kellanruskeasta kullan kellanruskeaan. Pienet valkoiset merkit rinnassa ja käpälissä sallitaan samoin kuin harmahtava sävy leuoissa ja kuonossa.
 
KOKO JA PAINO
Säkäkorkeus:
Urokset: 51 – 63,5 cm.
Nartut: 51 - 58 cm.
Paino: (metsästyskunnossa):
Urokset: 23 – 27 kg
Nartut: 18 – 25 kg